maanantai 26. helmikuuta 2018

Jyväskylä, ihan mukava taidekaupunki.


Junalla saapuvia tervehtii matkakeskuksen
edustalla kuvanveistäjä Samuli Alosen hirvi.
Terveisiä Jyväskylästä. Joskus on hyvä lähteä kauemmas kotoa. Saa lisää perspektiiviä ja virkistäviä kokemuksia. Piipahtelen täällä paikassa jos toisessakin. Se on helppoa, sillä Jyväskylä on kompakti kaupunki, kaikki tarvittava on kävelyetäisyydellä. Ehtii hyvin käydä kaikki merkittävät paikat  päivässä. Vietän täällä tosin viisi päivää, sillä tarkoitus on käydä muuallakin kuin taidenäyttelyissä. Siitä lisää myöhemmin. Lopussa  lista paikoista, joissa taiteen ystävälle on tarjontaa.  Ja pari kahvilavinkkiä, tietty!
Käväise myös matkablogini puolella.
Kävin ensin Suomen käsityömuseossa, tykkään siitä niin kovin ja erityisesti sen Taito -myymälästä. josta saa aivan upeita käsitöitä ja muuta kaunista jokapäiväiseen käyttöön. 
Käsityömuseon Memento - näyttelyssä on Ulla Pohjolan ja Kaija Poijulan teoksia.
Poijula on tuonut näyttelyyn polttamalla mustutetut kangaspuut. Hänestä on sääli, että niitä lojuu niin paljon varastoissa käyttämättömina ja tori.fi on täynnä myynti-ilmoituksia. Teos on kunnianosoitus tälle perinteiselle kudontavälineelle. 
Kaija Poijula käyttää materiaaleina mm. eläinten kalloja ja kasveja, kulunutta, ruostunutta, rikkinäistä ja osittain palanutta esineistöä. Häntä kiinnostaa maailman selittämättömyys. Teoksen Pikku Buddha hän on omistanut kaikille maailman lapsille, joiden isä ei ole tullut kotiin.


Kaija Poijula/ Memento
Kaija Poijula/ The Laste Leaf  of the World Tree


















Kaija Poijula/ Pikku Buddha


Ulla Pohjola/ Kurjenmiekka
Ulla Pohjola/ Fritillary


Ulla Pohjola kertoo, että hänen teoksissaan kuolema pyrkii aina olemaan läsnä eri muodoissa, vaikka ei tietoisesti. Hän kertoo joutuneensa puolivahingossa kirjonnan pariin. Kun ovet taideteolliseen eivät heti auenneet hän pääsi ensin kotiteollisuus-kouluun.Tosin hän luuli pyrkineensä kotitalouskouluun ja yllättyi kuin kokkailun sijasta ryhdyttiin työstämään lautoja. Kirjontaa hän opetteli omin nokin ja on siitä tyytyväinen, koska näin hänen päässään ei ollut mitään kaavaa miten pitää kirjoa. Hän vain aloitti tekemään ja katsoi mitä syntyy. Taideteollisen ovet avautuivat kolmannella yrittämällä.


Ulla Pohjola/ Mustarastas

Ulla Pohjola/ Palokärki






Jyvskylän taidemuseossa Jyväskylän taiteilijaseura on juhlatuulella. Näyttely päättyy 4.3, joten jos liikutte maisemissa talvilomalla niin käykääpä kurkkaamassa.  Tässä muutama otos,  Muista näyttelyistä lisää näiden kuvien jälkeen.


Merja Nykänen/Tulitikkutytöt


Aino Kajaniemi/ Tämä hetki
Jaakko Valo/Kaupungit itkee




Kirsi Tapper/Koirat tuonpuoleisessa




Svetlana Ruoho/ Elämää vain




Eino Viikilä / Buldog



Maija Ranka//Reunalla /Kesäpäivä rannalla /Itsetunto

Väinö Rusanen/ Kylpijät


Hanna Veander/ Installaatio Jumalten kukka


Kaisa Koljonen / Humanity


Paula Mikkilä/Toipilas ja some


Tässä välissä oli jo korkea aika piipahtaa kahville.  Lähelle yliopistoa. Seminaarinkatu 32:een on avattu sympaattinen kulttuuri- ja taidekahvila. Talo tarjoaa myös majoitusta.
The Local Culture Hostel & Cafe.  Rakennus on toiminut mm. kirjastona. Yläparvella Marko Ikävalkon taidenäyttely 23.4 saakka.


The Local Culture Hostel & Cafe 

Tämä jälkeen jaksaa astella muutaman askelen kohti Galleria Beckeriä, Seminaarinkatu 28.
Soma puutalo pitää sisällään myös taidelainaamon. Parhaillaan esillä kuvataiteilija ja lavastaja Sanna Halmeen näyttely "Patetia".  7.3. saakka Tässä muutama kuva alla. Matka jatkui vielä tämänkin jäkeen, joten kelaa loppuun asti.

Sanna Halme/ Mykkä

Sanna Halme/Cheerleader of the World

Sanna Halme/ Jaakobinpaini

Sanna Halme/ Henki

Sanna Halme/ Syöjätär ja uusi sukupolvi


Viimeiseksi käväisin Veturitalleilla, Veturitallinkatu 6.  Nimikin jo viittaa historiaan, eli entiset veturitallit ovat nykyään kulttuuri- ja näyttelytiloina. Panostaa nuoriin. Juuri nyt näyttelytila Ratamossa on on Emma Lappalaisen näyttely "Typogrphus, rivit".  4.3 saakka. Lue lisää Emma Lappalaisesta Länsiväylän jutusta.  Vietin tovin myös Ratamon "olohuoneessa" lukaisten Hesarin ja Keskisuomalaisen.

Emma Lappalainen/Sateen enteitä sarjasta Käännös

Emma Lappalainen/ Luonnos jäähyväisiksi
fotopolymeeri, sävytetty syanotypia, hopealehti, pellavalanka, alumitypia

Olinkin tämän jälkeen jo taas kypsä seuraavalle kahvilakeikalle. Aivan Jyväskylän keskustassa Asemakadun ja Vapaudenkadun kulmassa on söpö kahvila Wilhelmiina, jossa saa aamiaista alle kympillä ja muitakin herkkuja kohtuullisella hinnalla. Kävin tässä itse asiassa joka päivä.

Wilhelmiinan konditoria

    Jyväskylän Taidemuseo, Kauppakatu 23
    Galleria Becker, Seminaarinkatu 28
    Galleria Ratamo, Veturitallinkatu 6 
    Kulttuuritalo POP-UP, Puistokatu 2
    Heiskan taiteilijakoti, Kramsunkatu 8
    Suomen käsityömuseo, Kauppakatu 25
    Prosessigalleria, on netissä toimiva nykytaidegalleria, joka esittelee taiteellisia prosesseja valmiiden teosten sijaan. Galleria toimii sivulla www.prosessigalleria.net. Jokaisella taiteilijalla tai taiteilijaryhmällä on neljän viikon mittainen näyttelyaika, jonka aikana Prosessigallerian internetsivuille päivitetään työskentelyprosessin kulkua kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin, taiteilijan itse määräämällä tavalla ja painotuksella. Julkaisujen seuraamista helpottaaksemme ylläpidämme Facebookissa tykkäyssivua, johon nostamme prosessijulkaisut aina niiden julkaisupäivänä.
    Galleria C 4T, Yliopistonkatu 21   Auki vain sopimuksen mukaan.
    Kehystämö/Galleria Patina.  Kauppakatu 3,  myyntinäyttely. ei auki sunnuntaina
    Keski-Suomen museo  galleria, Alvar Aallonkatu 7
    Keski-Suomen museon museorakennus ja näyttelyt Ruusupuistossa on suljettu peruskorjauksen vuoksi. Museorakennus uusine perusnäyttelyineen avautuu seuraavan kerran yleisölle vuoden 2019 aikana. Perusnäyttelysuunnittelu on meneillään ja näyttelyarkkitehti valitaan loppuvuoden 2017 aikana. Peruskorjaus- ja näyttelyprojektien etenemistä ja muita museon kuulumisia voi seurata museon some-kanavilla.

Taidegallerioita ja museoita ympäri Suomen

        Päivitetty 27.5.2023 Löydä helposti museot, galleriat ja muuta mukavaa ympäri Suomen. Rakensin itselleni muistion paikoista joissa o...