keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Tukholman galleriat


Galleriakärpänen laajensi Tuhkholmaan!

  Matkustin Vikingillä Tukholmaan! Näyttelylaukka pitkin Södermalmin Hornsgatania kesti aiottua kauemmin.  Gallerioita siellä nimittäin piisaa ja juutuin suustani kiinni kaikkiin.   Pääasia oli mennä katsomaan Ismo Hyvärisen näyttelyä ja Fotografiskaa, mutta isoksi iloksi löytyi paljon muutakin.  Tutustuin mm. Ruotsin ensimmäiseen graffitimaalariin. (katso youtube video, linkki alempana).  Löysin myös pari kivaa secondhand puotia ja L:A Bruketin! Alinna linkkilista Tukholman gallerioihin.


Yön aikana Tukholma oli peittynyt lumeen ja sotkenut julkisen liikenteen.  Ihan mukava tietää, että ensilumi yllättää myös ruotsalaiset vuodesta toiseen. Ismon näyttelyyn galleria Heraan ehdin nippanappa, sillä se päättyi 22.11. mutta älkää surko, jos ette sinne ennättäneet. Ismon uusi näyttely aukeaa  Gumbostrandissa  19.1.  ensi vuoden puolella.  Sinne sitten riennämme katsomaan mitä ”shamaani” Ismo on taikonut. Olen kuullut huhuja, että jotain jännittävää on syntymässä.   

Nyt on pakko tunnustaa, että vaelsin Hornsgatanilla ensimmäistä kertaa.  Olin ällistynyt tarjonnan runsaudesta.  Piipahtelin sisään ovesta jos toisestakin kunnes aikataulu ajoi takaisin kohti satamaa.  Tukholman Söderissä ja Gamla Stanissa on lähemmäs kolmekymmentä galleriaa.
No walls.love is the gratest. (Natte)
Go get your partener, relax (Kurt)
Hauskimmat hetket vietin Galleri Movitzissa,  Hornsgatan 40. Taiteilijat Natale (Natte) Orlich ja Kurt Forsberg olivat itse paikalla.  Näyttely päättyy valitettavasti 23.11, mutta pistäkää nimet talteen ja seuratkaa heitä.  Lähes kaikki näyttelyssä esillä olleet taulut oli myyty. Enkä ihmettele miksi.  Natte on käyttänyt öljyvärejä ja palettiveistä kaikissa esillä olleissa töissään, lisänä joissakin lehtikultaa.   Kurtin akryyliväreillä maalattujen taulujen kanssa ne loivat vahvan, visuaalisen ilotulituksen. En olisi millään malttanut jatkaa matkaa. Juttu luisti.   Kurtin työt ovat selkeän geometrisia ja tietyllä tapaa realistisia. Samalla kuitenkin hieman satumaisia kirkkaan värimaailmansa ansioista.  Natten tauluissa on enemmän fantasiamaailmaa, pehmeyttä ja salaperäisyyttä.  Molempien työt pitävät sisällään myös viestejä. Oheisesta Natten taulusta No walls, love is the gratest löytyy 20 kasvot.  Nimet kertovat.  Natte:  På väg till framtiden, Les Nobles Femmes, Just imagine – It´s 2000 century, The City of illusion, In the beginning – Maybe.   Kurt:  Go dress for relax, Go get  your partner, What´s going on out there.   Rakastuin molempiin herroihin.
Knallin lasinalustoja.
Hornsgatanilta löytyy taiteilijoiden omia gallerioita, joissa on vain heidän omia töitään. Yksi niistä on Galleri Rääf, Hornsgatan 32.  Piipahdin sisään, koska senkin ikkunoiden läpi tulvi ”ruskamainen” väriloisto. Onko sattumaa vai ei, mutta kaikki äskettäin näkemäni näyttelyt Leena Seppää lukuun ottamatta, ovat olleet huikean värikylläisiä. Tai ehkä tämän synkän marraskuun ansiosta vain hakeudun värien äärelle.
Toinen samalta kadulta, Galleri Knall on samoin yhden taiteilijan, Christina Knallin myynti- ja näyttelygalleria.  Sinnekin minut veti riemukas väriloisto.  Galleriaa valvoi viehättävä rouva, joka
kertoi käyneensä koulunsa Turussa, rakennuksessa, joka on nykyään  (voi kauheaa, hän sanoi)  ravintola!
Tein nopean pyörähdyksen myös Galleri Ekvall+ Törnblomiin, Hornsgatan 36.  Siellä oli Tukholman ensimmäisenä graffitimaalarina pidetyn Sven-Arne Hökenströmin  (Höken) ”mustanaamiot”. 
Höken
Pääsette hyvin sisälle Hökenin töihin, jos annatte ajastanne 28 minuuttia tälle youtubevideolle. Sven Arne Hökenström.
Käytän galleriahakujeni apuna osoitetta    www.konstkalendern.com
Jos suoraan sanon niin onpahan sekava sivusto.  Siksi kokosin tuonne loppuun listan gallerioista. 
Tuliaiset kävin hakemassa  L:A Bruketista.  Tuotemerkin lippulaivamyymälä sijaitsee osoitteessa Sörermannagatan 19.   Siellä on parhaat valikoimat.  Katsotaan miten hehkeäksi tässä vielä muuttuukaan, ja jos ei muutu,  niin tulee ainakin säästettyä luontoa.  Suosittelen siirtymään Södermalmin puolelle suoraan Tegelvikshamnista, jolloin voitte Hornsgatanille mennessä käväistä Bruketissa.  Paluumatkalla ette enää jaksa.
Marietorgetilla osoitteessa Hornsgatan 56 – 58 on vierekkäin Punaisen Ristin ja Stadsmissionsin secondhand shopit, joissa oli ihan laadukasta tavaraa, ja paljon.  Sattuneista syistä ehdin tehdä puoteihin vain pinnallisen vierailun.
Fotorgrafiskassa on parhaillaan on nähtävänä
Åsa Sjöströmin Silent land 4.2.2018 asti.
Ida Borg  Hygiene - A Circle of Life   21.1 2018 asti
Höstsalongen   3.12.2017 asti
Tulossa:  Chen Man ( Fareless and Faboulous) ja Nick Veasey  (X ray art/ Insdide Out)

Galleriat Södermalmilla ja Gamla Stanissa: 

Listalta nostan erikseen Galleri Kontrast, Hornsgatan 8  , tulossa  Nicklas Bärglundin kuvia Syyriasta  "Det här är vad vi flyr ifrån"
125 Kvadrat, Kocksgatan 17
Gallerie Abante, Hornsgatan 44
Gallerie Axel, Södermannagatan 16    Lähellä L:A Bruketia
blås & knåda,  Hornsgatan 26    Jäsenien joulunäyttely vuoden 2017 loppuun asti
Candyland, Gotlandsgatan 76
Galleri CFF,  valokuvakeskus, Tjärhovsgatan 44
Galleri Cupido,Svartmangatan  27
Galleri Ekvall+Törnblom, Hornsgatan 36
Fotografiska, Stora Tullhuset
Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, Liljeholmen
The Glassery, Hornsgatan 42
Grafiska sällskapet, Hornsgatan 6
HangmanProjects, Ringvägen 86
Galleri Hantverket, Götgatan 63
Galleri Helle Knudsen, Enskede Stora Gungans väg 11
Galleri Hera, Hornsgatan 36
ID:I Galleri, Tjärhovsgatan 19
Kaolin, Hornsgatan 50
Konsthantverkarna, Södermalmstorg, Slussen
Seriegalleriet, S:t Paulsgatan 14  Sarjakuvan ystävälle
Skomakeriet, Högbergsgatan 24
Gallery Steinsland Berliner, Bondegatan 70
Studio 44, Tjärhovsgatan 44 
wip:konsthall, Årsta skolgränd 14
Galleri Örnhänget, Höga Stigen 3


JAG ÄLSKAR STOCKHOLM!


sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Caj Bremer


Menin katsomaan Caj Bremerin  legendaarisia valokuvia ja löysin paljon muutakin ihanaa.
100 kuvaa Suomesta ja Suomi nyt ja tulevaisuudessa.

En ole jouluihminen, mutta Gumbostrandissa olin vähällä hurahtaa jengoiltani. Upeaan näyttelytilaan mennään näätsen tavarataivaan läpi.  Sanon taivaan, sillä tuotteet ovat aitoa designia, ja koko myymälä kuin taideteos itsekin.  Ihan kipeää teki, jättää kaikki se kauneus sinne.   Jos olet jouluihminen ja haluat lahjoa läheisiäsi, tai hankkia uutta kotiisi, kannattaa ajella Gumbostrandiin.   Samalla saat sielunhoitoa  gallerian taidetarjonnasta.  Gumbostrand  Konst & Form  14.1. 2018 asti
Matkustin sinne Caj Bremerin valokuvien vuoksi ja tulipa sitten nähtyä muutakin.  Pittoreski kylätie, romanttista rantaviivaa, marraskuun kurjassa säässäkin seutu vetää puoleensa.  Tähtää käynti aikaan, jolloin Caj on itse paikalla, milloin, se selviää Gumbostrandin nettisivuilta.   Valokuvat ovat täynnä nostalgiaa, historiaa, tarinoita ja  ennenkaikkea aitoja ja alkuperäisiä.  Kekkosen Napoleonkuvan kaltaiseen onnistumiseen ei moni pysty.  Useimpien kuvien takana on kärsivällistä oikean hetken, valon, ja liikahduksen odottelua, ja  vähän onneakin matkassa.  Hyviä valokuvaajia on koko joukko,  mutta vain yksi Caj Bremer, Taiteilija.  Olen fani! Cajn valokuvista en tietenkään ottanut valokuvia, en todella näillä kyvyillä!  Joukkoon on valikoitunut joitakin klassikoita, mutta paljon myös ennenäkemättömiä!  Ryhmänäyttelystä napsin muutaman kuvan maistiasiksi tuonne loppuun. 

Tulette kuulemaan Gumbostrandin tulevista  näyttelyistä lisää jo ensi viikolla, pysykää kanavalla. Eväitäkään ei tarvita sillä ravintolassa voi lounastaa tai kahvitella, hyvät oli herkut.   

Suomi nyt ja tulevaisuudessa ryhmänäyttelyn taiteilijat ovat:

Ilkka AhoJouko AlapartanenNina Forsman,  Elisa Hämärä,  Aleksandra Kulonen
Mirja IlkkaSanna Maria Paananen,  Paananen& Ulvila,  Anastassia Proussova,  Vuokko Salmenkivi, Vesa Syrjänen ,   Katarina Ögård









Taidegallerioita ja museoita ympäri Suomen

        Päivitetty 27.5.2023 Löydä helposti museot, galleriat ja muuta mukavaa ympäri Suomen. Rakensin itselleni muistion paikoista joissa o...