keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Piispaa vaadittiin eroamaan, kun Ilkka Sariola piti taidenäyttelyn!

Olipa vaikuttava kuvakokoelma galleria Ortonissa.  Taiteilija Ilkka Sariola on piispan poika ja itsekin teologi sekä pappi.  Siihen nähden hänen taiteensa on sangen raflaavaa, pelko kirkkokansan mielipiteestä ei ole lainkaan pelottanut.   Onneksi niin, sillä Ilkan työt ovat rohkeita, puhuttelevia ja ajatuksia herättäviä, olisi ollut vahinko, jos hän olisi ryhtynyt himmailemaan niitä paheksunnan pelossa. Shit happens -näyttely on esillä viimeistä päivää 2.2, joten nopeimmat  ehtivät vielä paikan päälle. Lakko tosin haittaa julkisilla liikkumista. Onneksi sain  Ilkalta luvan laittaa tänne valokuvia piirrustuksista. 
Kuukausiliitteessä oli vuosia sitten isä ja poika –juttu piispa  Yrjö Sariolasta  (1932 – 2016) rippi-isäni by the way, ja hänen pojastaan Ilkasta.  Muistelen, että Yrjö olisi ehkä hieman nikotellut poikansa kuvien ääressä, mutta siitä huolimatta ensimmäinen taidenäyttely pidettiin Lapuan piispalassa 1988.  Eteläpohojalaaset vähän vimmastuivat ja  piispaakin oltiin jo erottamassa.  Eihän siinä tietenkään niin käynyt, vaan iso osa lapualaisista otti Ilkan taiteen loppujen lopuksi innostuneesti vastaan.  Tämä tarina taitaa seurata Ilkka Sariolaa lopun elämää riesaksi asti.  Ilkka Sariola opiskeli ensin kuvataideakatemiassa 1989 - 1995. Sen jälkeen hän aloitti teologian opinnot 2005 -2010, jonka jälkeen hän toimi pappina Kalliossa ja palasi sitten takaisin taiteen pariin. CV:stä löytyy pitkä lista niin yksityis-
kuin yhteisnäyttelyjä kotimaassa ja ulkomailla Milanosta
Reykjavikiin.

Galleria Ortonissa esillä olleet lyijykynäpiirrokset  vuosilta 2016 -2017 kantavat nimiä    Häpeä/Disgrace,  14 osainen Jano/Thirst ja piirustuksia sarjasta Sunday drawings ja Easter drawing.   Piirroksista hahmottuu ihminen tai ihmisiä, mutta jäsenet on riepoteltu ”picassomaisesti” vääriin kohtiin vartaloa.   Sukupuolisuus on korostunut.  Kasvoilla on tuskaisia tai rivoja ilmeitä ja päät voivat sijaita missä tahansa.  Silti niissä on runsaasti huumoria, tosin mustaa sellaista.   Muistelen, että taiteilija ensimmäisissä haastatteluissaan jo vuosia sitten kertoi ristiriitaisesta suhteestaan kirkkoon ja uskontoon. Toisaalta hän tekee kirkon henkeen hyvin istuvia krusifikseja ja toisaalta taas uskontoa ja kirkon hierarkiaa riepottelevia piirustuksia.
Näyttelyesittelyssä mainitaan niukkasanaisesti, että päiväkirjamainen ”Häpeä”  -sarja antaa kasvot häpeän kantajille. Tämä ei oikein tyydyttänyt minua, joten kysyin Ilkalta, mitä nimen taakse kätkeytyy. Hän lupasi palata asiaan mahdollisimman pian, asia on laaja.  Sitä odotellessa ennätän pohdiskella muita asioita.
Huomaan näyttelyluettelosta, että Ilkka Sariolalla on ollut lukuisia näyttelyitä Teemu Mäen kanssa.   Jännä sattumus, sillä olen parhaillaan lukemassa Teemu Mäen esseeteosta ”Taiteen tehtävä”.    Suositeltavaa luettavaa. Erityisesti pidin alun yhteiskunnallisesta katsauksesta. Terävää havainnointia, joka johdattelee oivasti siihen, mikä on Teemu Mäen mielestä elämässä tärkeintä eli taide. Kaikki taiteen lajit. Mielipiteidensä tueksi Mäki on koonnut mittavan liiteluettelon. Sattumoisin  Hesarissa 31.1.2018, Aasian rikkain mies, verkkokauppajätti Alibaban perustaja Jack Ma totesi maailman taousfoorumissa Sveitsissä, että hän ei halua lastensa opiskelevan ensisijaisesti matematiikkaa ja teknisiä aloja, vaan jotain ainutlaatuista. Ja ainutlaatuisella hän tarkoittaa arvoja,  urheilua, musiikkia, maalaamista ja muita taiteita. ”Silloin heillä on mahdollisuus”, sanoo hän.

Aivan samoja asioita Teemu Mäki painottaa esseessään. Kun vielä saisi maailman päättäjät, sekä politiikan että talouden saralla ymmärtämään, että jatkuva kasvu ja kulutuksen lisääminen tuhoaa koko maapallon, nopeammin kuin edes arvaamme. Mutta ei –   globaalien talousvoimien annetaan ohjailla niin koulutusta kuin työelämääkin kohti katastrofia. Koulutuksesta puheenollen, suomalaiset päättäjät voisivat kallistaa kunnolla korvansa suomalaisen koulutuksen asiantuntijan ja kansainvälisesti tunnetun professorin Pasi Sahlbergin puoleen.  Hän on jo vuosia kiinnittänyt huomiota suomalaisten ylimitoitettuun digi-innostukseen opetuksessa. Hän peräänkuuluttaa samoja arvoja kuin Ma, Teemu Mäki ja lukuisa joukko asiantuntijoita niin tieteen, taiteen kuin filosfian saralta. Historia on todistanut, että nämä visionäärit ovat yleensä olleet oikeassa. Huomaatteko, miten taiteen seuraaminen pistää ajatusmyllyn liikkeelle?
Tuuppaan tämän jutun nyt julkisuuteen odottamatta Ilkan vastausta, jotta ne, joilla on mahdollisuus käväistä Ortonissa, ehtivät sinne vielä.
Galleria Orton
Tenholantie 10  B-ovi
Avoinna
To 7.30-17
Pe 7.30-15
LISÄÄ KUVIA









Ei kommentteja:

Taidegallerioita ja museoita ympäri Suomen

        Päivitetty 27.5.2023 Löydä helposti museot, galleriat ja muuta mukavaa ympäri Suomen. Rakensin itselleni muistion paikoista joissa o...